Mit kell tudni a kávészemekről?
Bizonyára te is sokszor találkoztál már a kávék csomagolásán különböző jelzőkkel, mint például: arabica kávészemek, sötét pörkölésű; de ezek mit is jelentenek pontosan? Miben különböznek egyes kávébabok? Melyiket érdemes választani? Ebből a cikkből választ kaphatsz ezekre a kérdésekre!
Mik azok a kávészemek (kávébabok)?
A kávébabok a kávécserje magjai. A kávécserjének cseresznyére hasonlító termései vannak, amelyek belsejében a kávébabok találhatók. A piros színű termést eltávolítják a magok – vagyis a kávészemek körül, így nyerik ki a kávébabokat. Nagyjából 60 különböző fajta kávécserje létezik a világon, azonban közülük csupán 20 növénynek vannak olyan termései, amelyeket kávékészítésre lehet használni.
Hol terem a kávé?
A kávécserjék a trópusi környezetet kedvelik, éppen ezért a legtöbb kávé Brazíliából, Vietnámból, Kolumbiából és Indonéziából érkezik. Brazília a világ elsőszámú kávétermelő országa, hiszen ott a hőmérséklet tökéletesen megfelel a kávécserjéknek: megfelelő mennyiségű napfény és eső éri őket, valamint egész évben egyforma a hőmérséklet.
Hány féle kávébab létezik?
4 féle kávébabot különböztetünk meg egymástól:
- Arabica
- Robusta
- Liberica
- Excelsa
Ezek közül a legnépszerűbb az arabica, az a világ kávéinak 60%-át teszi ki. A második helyen a robusta áll, 25%-kal. A szupermarketek polcain főként arabica és robusta kávészemekkel fogsz találkozni.
Arabica vs. Robusto
Az arabica kávészemek íze lágy, enyhén érdeskés, már-már gyümölcsös, magasabb árfekvésű. A robusta ezzel ellentétben sokkal erősebb, kesernyésebb ízvilággal rendelkezik, illetve nagyjából 25%-kal több koffeint is tartalmaz, olcsóbb kávébab.
Az arabicának és a robustának is léteznek különböző fajtái, illetve egyes fajták ötvözetével is találkozhatsz.
Coffee blend vagyis a kávék keverése
Tudtad, hogy arabica kávébab és arabica kávébab között is van különbség? Más élményt nyújt Brazíliából-, Kolumbiából- vagy mondjuk Vietnámból érkező kávébab, így gyakran ezeknek a keveredésével is találkozhatsz.
Ha ’’coffee blends’ feliratot látsz a csomagoláson, akkor különböző területről érkező kávészemek mixéről van szó; ha a ’’single origin coffees’’ feliratot látod, akkor a kávébabok egy helyről származnak.
Nemcsak különböző területről érkező kávébabokat keverhetsz, hanem különböző fajtájú kávészemeket is, ebből kifolyólag nagyon sokféle ízű-, aromájú- és textúrájú kávé létezik a piacon.
Ezen kívül még a kávészemek pörkölésének módjával is tudjuk befolyásolni annak ízét.
Miért kell pörkölni a kávét?
A pörköléssel hozzák elő a kávészemekben rejlő aromát és ízt. A kávébabok eredetileg zöldek, puhák és nincs semmilyen illatuk. A pörkölés után nyerik el ezt a sötétbarna, már-már fekete színt és ezt követően lehet érezni a kávészemek intenzív illatát is. Többféle pörkölési eljárás létezik, amely elsősorban attól függ, hogy milyen típusú kávét készítünk.
- Alapvetően három féle pörkölési szintet különböztetünk meg:
- világos
- közepes
- sötét pörkölési szint.
Ezeknek a szinteknek 3-3 alszintjük van. Attól függően kell megállni az egyes pörkölési pontokon, hogy milyen jellegű kávét szeretnénk készíteni.
Melyik a legjobb kávébab és kávépörkölési szint?
Erre sajnos Neked kell megtalálni a választ. Mindenkinek más az ízlése, a preferenciája. Ebben az esetben nem létezik jó vagy rossz, a különböző variánsok és azok keverése tesz minden kávét egyedivé és különlegessé! Viszont van számodra egy tanácsunk: próbálj ki minél többet, kísérletezz, legyél merész, hisz csak így tudod eldönteni, hogy szerinted melyik a legjobb.